Een persoonlijk EPD?

10/03/2023

Blog geschreven op 10-12-2013


In de nabije toekomst zal je smartphone via de cloud constant kunnen beschikken over jouw persoonlijke data. Deze combinatie met jouw persoonlijke data is de ‘killer combi’ voor de Personal computer. Smartphones en tablets worden krachtiger en gecombineerd met de cloud heb je voor de meeste zaken geen ‘gewone’ computer meer nodig.


Wearables en veiligheid

Het is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Daarom moeten we ons concentreren op het optimaliseren van beveiliging van de cloud. We gaan een periode in waarin mobiele apparaten en ‘wearables’ (apparatuur die je op het lichaam draagt) een zeer sterke groei doormaken.


Ik wil MIJN gegevens hebben…

Ik denk dat een persoonlijk EPD een onderdeel gaat uitmaken van de mobiele groei. In de VS zijn de eerste tekenen al zichtbaar. Een bedrijf als Practice Fusion maakt een gratis EPD in de cloud mogelijk. In ons discussie en (polder)land is er veel voor nodig om iets dergelijks van de grond te krijgen. Maar omdat patiënten het willen zal het er zeker komen.


De medicus krijgt EPD en LSP

Kijk, een EPD met een landelijk schakelpunt (hierna: LSP) zal absoluut kunnen bijdragen aan snellere en betere behandelingen en minder fouten, maar als artsen nú al niet eens gemakkelijk kunnen beschikken over alle gegevens? Daarnaast nog iets: ik hoor veel verhalen van mensen die moeite hebben met het verkrijgen van hun medische gegevens! Dat wordt niet anders met een EPD en LSP. Patiënten moeten zelf kunnen beschikken over hun eigen gegevens.


Wilt u een persoonlijk EPD?

Een persoonlijk EPD gaat wèl veel veranderen. Ik twijfel over de veiligheid en privacy van een EPD en LSP. Begrijp me goed, ik geloof de beste bedoelingen, maar ik ben wel benieuwd of er iemand is, die me kan overtuigen van het tegendeel. Daarnaast moet er, zoals ik al stelde, nog veel gebeuren om de cloud zo veilig mogelijk te maken. Volkomen veiligheid is echter een illusie, maar wij moeten kunnen bepalen welke gegevens, waar worden opgeslagen. Ik zou wel eens van patiëntenverenigingen willen weten hoe zij daar tegenaan kijken…


Bronvermelding:
- smarthealth.nl
- Erich Taubert, Uroloog en partner van Synappz

Terug naar blog overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.

OK