Hoe win je levenskwaliteit?

13/03/2023

Bijna 9 jaar geleden schreef ik de onderstaande blog. Sindsdien heb ik niet veel vernomen over het onderzoek naar levenskwaliteit. Hoe zou het er voor staan?


Blog geschreven op 28 mei 2014


In een mHealth blog kun je over van alles schrijven. Ik mag dat zelf bepalen. Dat maakt me blij. Een bijdrage aan mijn levenskwaliteit. Ander voorbeeld: het wegnemen/verlichten van pijn, kwaal of ziekte geeft een betere levenskwaliteit. Het doel van de zorg. Zorgprofessionals die vanaf het moment van de diagnose jouw levenskwaliteit gaan bepalen. Dat betekent nogal wat!


Geld en gezondheid

De hele wereld is het erover eens dat die twee factoren veel van ons geluk bepalen. Geld en gezondheid hebben ook een hechte band met elkaar. Het lijkt wel alsof gezondheid ook steeds meer geld gaat kosten (understatement?). De kosten van de Nederlandse zorg bedragen € 1.000 per inwoner, per maand! Daar willen we ook kwaliteit voor terugzien toch?


Vanzelfsprekend wordt ineens…

Gewoon kunnen doen wat je wilt, is voor heel veel mensen niet zo vanzelfsprekend. Hun levenskwaliteit is heel anders dan die van een gezond mens. Levenskwaliteit vult iedereen anders in. Toch zijn er methodes om levenskwaliteit zo objectief mogelijk te meten.

Precies dat is hetgeen Santeon ziekenhuizen gaan doen. De Santeon groep bestaat uit zes samenwerkende ziekenhuizen: CWZ (Nijmegen), OLVG (Amsterdam), Catharina (Eindhoven) , Martini (Groningen), St. Antonius (Utrecht/Nieuwegein) en het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. De drie laatstgenoemden starten met het project.


Universiteit Twente

Een methode om levenskwaliteit te meten? Dat initiatief nam het Enschedese ziekenhuis samen met de Universiteit Twente. De ontwikkelde methodiek om levenskwaliteit te meten wordt inmiddels al gebruikt op de afdeling reumatologie van het MST. Een programma en een specifieke website (mijnroma.nl) wordt nu al zeer succesvol ingezet en patiënten ervaren de voordelen in de praktijk.


Ultiem doel

“Gewonnen levenskwaliteit is voor de patiënt en voor de maatschappij het ultieme doel van de gezondheidszorg.”

Dat is de basis van het project.

Daarom is het niet afgedaan met een geruisloze start met de hoop dat het slaagt. Nee — er is heel duidelijk gekozen voor een ijkpunt: 26 mei 2014. De startdatum van een project dat belangrijke positieve stappen gaat zetten in de kwaliteit van genezen en (be)leven. Tijdens het symposium bij de Universiteit Twente kon iedereen ervaren waar de samenwerking van de Cliëntenraad MST en Raad van Bestuur toe heeft geleid.


Meten / weten / verbeteren

Door een aantal vragen via een beeldscherm te beantwoorden gaf Bas Leerink (voorzitter Raad van Bestuur MST) de aftrap. Hieraan voorafgaand konden de aanwezigen uitgebreid ervaren hoe reumatoloog Mart van de Laar en verpleegkundig specialist Nancy ter Avest-Schotmeijer samen met patiënt Ben Sanders werken aan het verbeteren van de levenskwaliteit.

Het symposium straalde dan ook echt kwaliteit uit. Ik denk dat de organiserende Van Hoytema Stichting daarin een belangrijke rol in heeft gespeeld. Over spelen gesproken: Theatergroep Plezant bracht iedereen met hun zang en voordracht in precies de juiste stemming. Goed over nagedacht!


Gewonnen levenskwaliteit

Reumatoloog Harald Vonkeman nam ons mee naar het Santeon project ‘Gewonnen levenskwaliteit’. Want wat ga je meten wat doe je ermee? Simpel gezegd: bij het eerste contact en na een x-periode. Dit betreft het invullen en bespreken van een vragenlijst. Als je weet dat een vragenlijst écht besproken wordt en onderdeel van je behandeling uitmaakt, vul je hem in. Dat is de opgedane ervaring bij reumatologie.


Ik wil hier een rol in spelen!

Als je weet wat wel of niet werkt, kun je behandelplannen enz. daarop aanpassen. Een kwaliteitsverbetering die twee kanten op werkt: de kwaliteit van de zorg èn de levenskwaliteit neemt toe! Het is de start van anders werken, vooral met hulp van technologie. Volgens mij gaat mHealth hier ook nog een rol in spelen… En dat is weer echt iets voor mij.

Terug naar blog overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.

OK